Turvavaijerijärjestelmän avulla katolle saadaan luotua turvalliset ja helppokulkuiset työskentelyolosuhteet. Katon turvavaijerijärjestelmää suunniteltaessa on tärkeää huomioida useita tekijöitä, jotka vaikuttavat toteutettavan järjestelmän toimivuuteen ja käytettävyyteen. Ainoastaan toimivaksi ja helppokäyttöiseksi suunniteltu turvavaijerijärjestelmä varmistaa, että kyseistä järjestelmää käytetään katolla työskennellessä.
On tärkeää, että kulku kiinteistön katolla on turvallista alkaen siitä pisteestä, mistä pääasiallinen kulku katolle tapahtuu. Kulku katolle voi tapahtua tikkaiden, kattoluukun, IV-konehuoneen tai terassin kautta. Jos katolle on useita mahdollisia kulkureittejä, turvavaijerilinjan on kuljettava kaikkien näiden reittien läheisyydessä. Näin varmistetaan, että käyttäjä voi heti kiinnittyä turvavaijerijärjestelmään päästyään katolle, oli valittu kulkureitti mikä tahansa. Lisäksi on suunniteltava kiinnityspisteet katon eri tasoille kulkevien reittien läheisyyteen.
Katolle on oltava turvallista saapua säällä kuin säällä. Pohjoisen olosuhteissa turvavaijerijärjestelmän kiinnityspisteinä toimivia kattopollareita mitoitettaessa on otettava huomioon katolle mahdollisesti kertyvä lumi. Kattopollarit on suositeltavaa mitoittaa siten, että pollarin lenkki jää vähintään 300 mm vesikatteen yläpuolelle. Oikein mitoitetut kattopollarit ja niihin asennettu turvavaijerijärjestelmä eivät hautaudu lumeen ja ovat helposti löydettävissä katolle saavuttaessa. Erityisesti akuuteissa tilanteissa kiinnityspisteiden helppo ja nopea löydettävyys korostuu.
Turvavaijerijärjestelmän suunnittelussa on keskeistä varmistaa helppokulkuinen ja turvallinen liikkuminen mahdollisimman monelle katolla sijaitsevalle huoltokohteelle käyttäjän ollessa kiinnittyneenä vaijerilinjaan. Turvavaijerilinjan ulkopuolelle jäävien huoltokohteiden putoamissuojaus voidaan tarvittaessa toteuttaa yksittäisten kiinnityspisteiden avulla. On erityisen tärkeää, että käyttäjällä on turvallinen pääsy katon räystäille hänen ollessa kiinnittyneenä järjestelmään. Monesti toimivin ratkaisu tähän on suunnitella turvavaijerijärjestelmä räystäiden suuntaisesti kiertävänä linjana.
Turvavaijerijärjestelmää suunniteltaessa kannattaa suosia mahdollisimman pitkiä linjoja. PITOTM Greenline turvavaijerijärjestelmällä voidaan toteuttaa jopa 250 metriä pitkiä yhtenäistä linjoja. Tätä pidemmät linjat toteutetaan aloittamalla uusi linja siitä pisteestä mihin edellinen päättyy, edellisen linjan lopetus ja uuden aloitus on mahdollista tehdä samasta pollarista. Mahdollisimman yhtenäisistä vaijerilinjoista koostuva järjestelmä minimoi käyttäjän tarpeen irrottautua linjasta käytön aikana.
Huoltotoimenpiteiden onnistumiseksi käyttäjällä on oltava aina mukanaan sopiva liitosköysi, joka takaa pääsyn katon huoltopisteille. Mikäli käyttäjän tulee päästä työskentelemään putoamisvaara-alueella, oikein sijoitettu turvavaijerijärjestelmä estää heiluriliikkeen mahdollisessa putoamistilanteessa.
Lisäksi on tärkeää varmistaa, että turvavaijerijärjestelmässä kulkeminen on esteetöntä läpi järjestelmän. Turvavaijerijärjestelmää suunniteltaessa on otettava huomioon ettei kulkuväylillä sijaitse liikkumista vaikeuttavaa tekniikkaa kuten kattoikkunoita, aurinkopaneeleita tai kattoluukkuja. Esteettömän kulkemisen varmistamiseksi on hyvä ottaa huomioon myös katon mahdolliset tasoerot.